Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

piątek, 23 grudnia 2016

Pyszna pizza bezglutenowa

Składniki dla 4 osób

Ciasto:
  • 400 g mąki bezglutenowej
  • 350 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • saszetka suszonych drożdży
  • (ewentualnie pół łyżeczki sody)
Sos:Z
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki:
  • ser do posypania (kozi lub krowi; może być też mozzarella)
  • dodatkowo na pizzę można położyć: cebulę, pomidory, salami, oliwki, pieczarki
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i łączymy z innymi składnikami, zagniatamy, a potem odkładamy przykryte szmatką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos:
Koncentrat łączymy z ziołami i rozsmarowujemy na cieście.
Dodatki:
Na sos nakładamy równą warstwę wcześniej startego sera i przystrajamy według smaku i gustu.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Brzegi pizzy zaginamy dla lepszego efektu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika mniej więcej na 15 minut.
Gdy wyjmiemy pizzę, możemy przystroić ją bazylią i jeść z keczupem lub innym popularnym sosem, na przykład czosnkowym.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz