Składniki dla 4 osób
Ciasto:
- 400 g mąki bezglutenowej
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- saszetka suszonych drożdży
- (ewentualnie pół łyżeczki sody)
- ok. 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ser do posypania (kozi lub krowi; może być też mozzarella)
- dodatkowo na pizzę można położyć: cebulę, pomidory, salami, oliwki, pieczarki
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i łączymy z innymi składnikami, zagniatamy, a potem odkładamy przykryte szmatką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos:
Koncentrat łączymy z ziołami i rozsmarowujemy na cieście.
Dodatki:
Na sos nakładamy równą warstwę wcześniej startego sera i przystrajamy według smaku i gustu.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Brzegi pizzy zaginamy dla lepszego efektu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika mniej więcej na 15 minut.
Gdy wyjmiemy pizzę, możemy przystroić ją bazylią i jeść z keczupem lub innym popularnym sosem, na przykład czosnkowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz