Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

wtorek, 31 stycznia 2017

Guacamole - nasza miłość

Guacamole to nasza ulubiona forma awokado. Świeże, aromatyczne, cudownie smakuje nie tylko z chlebem, lecz także z plastrami pomidora czy na łódkach z papryki. Niezwykle zdrowe, a przy tym banalnie proste.


Składniki:
2 awokado
1 duży ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty
1 łyżeczka soku z limonki (ewentualnie cytryny)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Awokado obieramy i pozbawiamy pestki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone listki mięty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zajadamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz