Składniki:
½ szklanki suchej ciecierzycy
½ łyżeczki sody
4 garście szpinaku
1 główka czosnku
½ cytryny
sól, pieprz
1 łyżka oleju (lub masła)
100 g sera koziego twardego
Sposób przygotowania:
Przepłukaną ciecierzycę namaczamy przez minimum 8 godzin (lub przez noc) z ¼ łyżeczki sody, odlewamy wodę, wsypujemy ciecierzycę do garnka, zalewamy trzykrotną objętością wody z resztą sody i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy. (Przygotowując taką pastę na szybko, bierzemy ciecierzycę w puszce lub w słoiku.)
W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, przekrawamy główkę czosnku w poprzek, smarujemy oliwą i wkładamy na folii aluminiowej do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, a potem studzimy i wyłuskujemy ząbki z osłonek. Szpinak myjemy i podduszamy na łyżce tłuszczu (oleju lub masła). Ser ścieramy.
Miksujemy składniki, doprawiając pastę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zajadamy z pieczywem bezglutenowym lub makaronem bezglutenowym, np. kukurydzianym lub ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz