Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pasztet drobiowy - naprawdę zdrowy

Czy macie sentyment do pasztetów w puszce? Cóż, my tak. Wiemy, że nie są zdrowe, pełno w nich podejrzanych dodatków, a znaczną część składu stanowi złowróżbny MOM, ale jednak zdarzyło nam się kiedyś zbłądzić... Ostatnio jednak nie ma takiej potrzeby. Mamy nasz własny pasztet mięsny jak z puszki, a zdrowy;-)
Wystarczy wykorzystać mięso z gotowania bulionu (my gotujemy dużo bulionów, porcjujemy i mrozimy, a potem w razie potrzeby sięgamy do zamrażarki), dodać szczypiorek, przyprawy i gotowe. Sami nie przypuszczaliśmy, że uda się osiągnąć taki efekt!

 
Składniki:
gotowane mięso kurczaka lub indyka (u nas kurczęce nogi)
szczypiorek
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek
nieco rosołu lub wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

 

Sposób przygotowania:
Składniki (oprócz szczypiorku) blendujemy na gładką masę, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy i zajadamy ze smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz