Szczerze mówiąc, nie lubiliśmy dyni, tych wszystkich bezsmakowych papek, które udawały zupę... A teraz krem z dyni to nasz absolutny hit wśród zup. Doskonały na chłodne dni, rozgrzewający, sycący. I jak to u nas – prosty!
Składniki:
2 litry bulionu
kawałek dyni (około 1¼ kg)
4 ziemniaki
kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
1 puszka mleka kokosowego
papryka chili
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, po 5 minutach dokładamy kawałki miąższu dyni i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Zupę miksujemy lub blendujemy, zagotowujemy z mleczkiem kokosowym. Pod koniec gotowania dorzucamy imbir i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy chili, solą i pieprzem i... jedzenie znika!
Pycha:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz