Zawsze nas zadziwia, że można tak szybko zrobić coś tak niezwykle smacznego. Dosłownie w 15 minut śniadanie gotowe! Pachnie cynamonem i miodowo-babanową słodyczą. Rozpływa się w ustach i daje niezwykłe poczucie sytości.To danie pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Bo... jest naprawdę pyszne!
Oprócz bananów i jajek ciasto na placuszki zawiera mąkę owsianą lub ryżową, ale jeśli nie macie takiej mąki, rozdrobnijcie mikserem płatki owsiane (bezglutenowcy muszą użyć specjalnych płatków owsianych, niezawierających glutenu) i użyjcie domowej mąki.
Oprócz bananów i jajek ciasto na placuszki zawiera mąkę owsianą lub ryżową, ale jeśli nie macie takiej mąki, rozdrobnijcie mikserem płatki owsiane (bezglutenowcy muszą użyć specjalnych płatków owsianych, niezawierających glutenu) i użyjcie domowej mąki.
Składniki (na większą porcję – lepiej od razu zrobić więcej:))
3 banany
5 jajek
6 łyżek mąki (ryżowej lub owsianej, u nas obu po trochu)
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
kilka kropli esencji waniliowej
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
2 banany
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
3 łyżki jogurtu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta miksujemy na gładką masę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodatkowe banany kroimy w talarki i podsmażamy z obu stron, na koniec dodając miód i posypując cynamonem. Przekładamy usmażone placuszki bananami i zajadamy, ewentualnie z dodatkiem jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz