Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

środa, 15 lutego 2017

Bananowe pankejki na szybkie śniadanie

Zawsze nas zadziwia, że można tak szybko zrobić coś tak niezwykle smacznego. Dosłownie w 15 minut śniadanie gotowe! Pachnie cynamonem i miodowo-babanową słodyczą. Rozpływa się w ustach i daje niezwykłe poczucie sytości.To danie pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Bo... jest naprawdę pyszne!
Oprócz bananów i jajek ciasto na placuszki zawiera mąkę owsianą lub ryżową, ale jeśli nie macie takiej mąki, rozdrobnijcie mikserem płatki owsiane (bezglutenowcy muszą użyć specjalnych płatków owsianych, niezawierających glutenu) i użyjcie domowej mąki.

Składniki (na większą porcję lepiej od razu zrobić więcej:))
 
3 banany
5 jajek
6 łyżek mąki (ryżowej lub owsianej, u nas obu po trochu)
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
kilka kropli esencji waniliowej
3 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 banany
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
3 łyżki jogurtu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta miksujemy na gładką masę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodatkowe banany kroimy w talarki i podsmażamy z obu stron, na koniec dodając miód i posypując cynamonem. Przekładamy usmażone placuszki bananami i zajadamy, ewentualnie z dodatkiem jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz