Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

wtorek, 14 lutego 2017

Zakwas chlebowy bezglutenowy

Zakwas
(przygotowany co najmniej cztery dni przed pieczeniem chleba)

  • 1. dzień Do czystego słoika litrowego wsypać 2 czubate łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej (a jeszcze lepiej mąki teff), dodać 1 łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego, 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych (najlepiej domowe lub kupne ze sprawdzonego źródła) i dolać wody do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w zaciszne miejsce.
  • 2. dzień Dosypać 1 czubatą łyżkę mąki ryżowej pełnoziarnistej (lub teff) i dolać troszkę wody do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć  i odstawić.
  • 3. dzień Dosypać 1 czubatą łyżkę mąki ryżowej pełnoziarnistej (lub teff), 1 łyżkę mąki ryżowej białej i 1 łyżkę mąki gryczanej. Ponownie dolać nieco wody i przykryte odstawić.
  • 4. dzień Dosypać po łyżce tych samych co wcześniej rodzajów mąki, 1 łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego i dolać wodę do konsystencji gęstej śmietany.
  • Po kilkunastu godzinach zakwas nadaje się do użycia, choć najlepszy jest ten już po wielu uzupełnieniach.
Zakwas dokarmiamy podczas każdego pieczenia odłożonymi 2 łyżkami ciasta chlebowego lub 3 łyżkami mąki teff, ryżowej pełnoziarnistej lub gryczanej i niewielką ilością wody i przykryty wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany zakwas może tam stać maksymalnie przez tydzień. Po tym czasie, o ile nie pieczemy wcześniej chleba, zakwas trzeba wyjąć, pozostawić mniej więcej na 2 godziny w temperaturze pokojowej, dokarmić i ponownie wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz