Przepadamy za tym ciastem, lekko wilgotnym, aromatycznym i kwaskowym dzięki polewie cytrynowej. Doskonałe do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi. Ech... Pieczcie :)
Składniki:
150 g obranych ze skórki migdałów
50 g wiórków kokosowych
80 g masła
3 jajka
90 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)
Polewa: skórka otarta z 1 cytryny + 1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Osuszone migdały (najpierw zalane wrzątkiem i obrane ze skórki) rozdrabniamy w blenderze. Najlepiej używać trybu pulsacyjnego, uważając, żeby nie powstało masło. Podobnie rozdrabniamy wiórki kokosowe. Miksujemy jajka z cukrem trzcinowym. Dodajemy partiami masło, cały czas miksując. Dokładamy resztę składników i łączymy na gładką masę. Wylewamy ciasto do małej keksówki posmarowanej masłem i wysypanej poppingiem z amarantusa lub bułką tartą bezglutenową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą cytrynową i oddajemy się rozkoszom :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz