Ten omlet przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom jarmużu. Dodatek szynki, czosnku, cebulki i szczypiorku nadaje całości wyjątkowy charakter. Omlet doskonale smakuje z wyrazistym sosem, u nas czosnkowym (1 łyżeczka majonezu, ½ szklanki jogurtu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz )
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 plaster szynki (bezglutenowej)
1 spora garść jarmużu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy przez 2 minuty na maśle z posiekaną szynką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Umyty, rozdrobniony jarmuż parzymy i dokładamy do cebuli i szynki. Dusimy przez 3 minuty. Jajka roztrzepujemy z mąką, solą i pieprzem na puszystą masę. Mieszamy ze szczypiorkiem, natką i czosnkiem niedźwiedzim. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z jarmużem. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż masa się zetnie.
I jemy – natychmiast po przygotowaniu. Można tylko polać sosem czosnkowym. Będzie pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz