Lubimy dobre domowe wędliny. A dodatkowo mamy świadomość, że jedząc je, nie pochłaniamy tych wszystkich E-składników, w które obfitują gotowe wyroby.
Oto nasza alternatywa dla sklepowych specyfików wędlinowych:
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej, tzw. kulki
Marynata:
2 łyżki papryki mielonej słodkiej
2 łyżki papryki mielonej ostrej
1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
3 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki musztardy
Zalewa:
6 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
5 ziaren jałowca
1 łyżeczka majeranku
5 ząbków czosnku
5 ząbków czosnku
2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 litry wody
Sposób przygotowania:
Szykujemy zalewę, czyli gotujemy wodę z przyprawami.
Szynkę myjemy, nacieramy marynatą z połączonych składników, owijamy szczelnie folią i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (u nas stała nawet 24 godziny). Okręcamy zamarynowane mięso ciasno sznurkiem lub umieszczamy w specjalnej siatce.
Szynkę myjemy, nacieramy marynatą z połączonych składników, owijamy szczelnie folią i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (u nas stała nawet 24 godziny). Okręcamy zamarynowane mięso ciasno sznurkiem lub umieszczamy w specjalnej siatce.
Wkładamy szynkę do zalewy, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Zostawiamy do przestygnięcia (mniej więcej na 12 godzin). Znów zagotowujemy i ponownie gotujemy 15 minut. Kroimy po przestygnięciu.
Szynka pachnie wędzoną papryką, czosnkiem i jałowcem. Jest delikatna i soczysta. Smakuje przepysznie...
(Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Dieta uzdrawiająca organizm)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz