Zrobiliśmy ten chleb na próbę, a ponieważ wyszedł przepysznie, dzielimy się przepisem.
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki gryczanej
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka zmielonych ziaren babki płesznik (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 8 gramów drożdży suszonych
- 2 łyżki oleju
- 1 jabłko starte na tarce
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane
i babkę płesznik zalewamy połową szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. W misce mieszamy osobno wszystkie rodzaje mąki, sól, cukier, drożdże. Dodajemy olej, pozostałą
cześć wody, jabłko, zaparzone siemię i dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i łączymy z ciastem (powinno mieć konsystencję gęstego budyniu).
Przekładamy masę do foremki (u nas foremka silikonowa nasmarowana olejem i wysypana niewielką ilością bułki tartej bezglutenowej, ale można też wyłożyć formę papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – mniej więcej na godzinę. Po tym czasie delikatnie smarujemy wierzch olejem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę (na zakończenie, po wyjęciu gorącego chleba z formy, dopiekamy go jeszcze kilka minut – dzięki temu jest chrupiący).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz