Ta zupa całkiem nas omamiła smakiem, zapachami, konsystencją... Aksamitna, rozpływająca się ustach, a jednocześnie wyrazista dzięki dodatkowi duszonego pora, serka i świeżo mielonego pieprzu. Oto ona!
Składniki:
2 litry bulionu
1 brokuł
4–5 ziemniaków
½ dużego pora (jasnej części)
1 łyżka masła
1 opakowanie serka topionego (u nas kozi)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
Do posypania: podprażone pestki dyni, starty ser kozi, ale można też podawać z grzankami z bezglutenowego chleba
Sposób przygotowania:
Na maśle podduszamy pokrojonego na półtalarki pora. Do bulionu (my wyciągnęliśmy z zamrażarki przygotowaną wcześniej porcję;) wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszonego pora, a po 10 minutach – różyczki brokuła. Po kolejnych 5–7 minutach zupę miksujemy, dodajemy serek i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy posypane uprażonymi pestkami dyni i wiórkami sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz