Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

piątek, 17 lutego 2017

Brokułowa zupa krem z duszonym porem

Ta zupa całkiem nas omamiła smakiem, zapachami, konsystencją... Aksamitna, rozpływająca się ustach, a jednocześnie wyrazista dzięki dodatkowi duszonego pora, serka i świeżo mielonego pieprzu. Oto ona!


Składniki:
2 litry bulionu
1 brokuł
45 ziemniaków
½ dużego pora (jasnej części)
1 łyżka masła
1 opakowanie serka topionego (u nas kozi)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz

Do posypania: podprażone pestki dyni, starty ser kozi, ale można też podawać z grzankami z bezglutenowego chleba

Sposób przygotowania:
Na maśle podduszamy pokrojonego na półtalarki pora. Do bulionu (my wyciągnęliśmy z zamrażarki przygotowaną wcześniej porcję;) wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszonego pora, a po 10 minutach różyczki brokuła. Po kolejnych 57 minutach zupę miksujemy, dodajemy serek i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  
Podajemy posypane uprażonymi pestkami dyni i wiórkami sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz