Jako że już niedługo zaczyna się sezon truskawkowy, przedstawiamy nasz przepis na deser bezglutenowo-bezmleczny. Smacznego!!!
Składniki (5 porcji)
- puszka mleka kokosowego (ok. 20% tłuszczu)
- paczka okrągłych biszkoptów bezglutenowych,
- bezglutenowy budyń waniliowy
- ok. 400 g truskawek
- cukier puder
- 0,5 l mleka roślinnego
Przepis
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, zalecam przy tym użyć mleka roślinnego zamiast zwierzęcego. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Truskawki dokładnie myjemy pod zimną wodą, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Otwieramy mleko kokosowe i oddzielamy gęstą część od wody. Jeśli schłodzimy mleko wcześniej przez godzinę lub dwie, otrzymamy więcej gęstej śmietanki. Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Na koniec dekorujemy deser listkami mięty. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz