Granola... fantastyczna na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, świetnie sprawdza się na wyjazdach. Jest pożywna, pachnąca miodem i cynamonem, z orzechami i skórką pomarańczową. Niebiańska rozkosz...
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
½ szklanki orzechów laskowych (można lekko rozdrobnić)
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki sezamu
½ szklanki suszonej skórki pomarańczowej
3 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach
½ łyżeczki cynamonu lub naturalnej przyprawy do ciast z cynamonem
5 płaskich łyżek miodu
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Suche składniki (oprócz soli) łączymy w garnku lub misce. Zalewamy wodą z miodem i olejem
i całość mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy na mniej więcej 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Co jakiś czas zaglądamy do piekarnika i mieszamy granolę, aż się równomiernie zarumieni.
Jemy z mlekiem roślinnym (lub ewentualnie zwykłym albo jogurtem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz