To jeden z naszych ulubionych omletów. Doskonały na śniadanie lub na drugie śniadanie, przepyszny, pachnący i zdrowy.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
½ szklanki brokułów
½ cebuli (u nas dziś czerwonej)
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
ulubione kiełki (u nas lucerna)
czubryca zielona, pieprz
½ pokrojonego pomidora
Sposób przygotowania:
Różyczki brokułów gotujemy przez 5 minut bez przykrycia w lekko osolonej wodzie. Siekamy drobno cebulę, szczypiorek i natkę. Ubijamy jajka z łyżeczką mąki na puszystą masę, pod koniec wsypujemy czubrycę i pieprz i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduszamy na oleju cebulę przez minutę, dodajemy brokuły ze szczypiorkiem i mieszamy na patelni. Zalewamy masą jajeczną i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu, aż masa się zetnie.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, cząstkami pomidora i kiełkami.Smakuje niesamowicie!
(Źródłem inspiracji był przepis zamieszony w książce Magdaleny Makarowskiej pt. Zupy odchudzające.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz