Te placki to szczególnie mile widziani goście na naszym stole. Delikatne, puszyste, łatwe do zrobienia. Jemy je na słono i na słodko, z duszonym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem lub samodzielnie zrobionym dżemem w wersji wegetariańskiej albo ze śmietaną, łososiem, kawiorem czy – jak dziś – z szynką szwarcwaldzką oraz posiekanymi drobno jajkami ze szczypiorkiem i porcją śmietany.
Składniki:
3–4 jajka
200 g mąki gryczanej
100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
100 g mąki ryżowej
opakowanie drożdży suchych (7 g)
500 ml mleka ryżowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Żółtka łączymy z mąką, lekko podgrzanym mlekiem ryżowym, cukrem, solą i drożdżami i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia mniej więcej na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki i ubijamy białko z odrobiną soli. Dodajemy białko do masy, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut, podczas których masa urośnie i stanie się puszysta.
Bliny smażymy na niewielkiej ilości oleju i podajemy świeżo przygotowane lub odgrzane w naczyniu żaroodpornym, z wybranymi dodatkami. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz