Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

piątek, 20 stycznia 2017

Hummus

Niby proste, ale ponieważ diabeł tkwi w szczegółach, a nam wydobycie pełni smaku zajęło trochę czasu, zdradzamy sekret zainteresowanym:)


Składniki:
1½ szklanki suchej ciecierzycy
23 ząbki czosnku (zależnie od wielkości ząbków)
3 spore łyżki pasty tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cytryna
kminek
1 liść laurowy
¾ łyżeczki sody
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez noc (ponad 10 godzin) z ½ łyżeczki sody. Zalewamy świeżą wodą w garnku (wody ma być trzy razy więcej niż ciecierzycy) i gotujemy przez godzinę z ¼ łyżeczki sody, liściem laurowym i ½ łyżeczki nasion kminku (dzięki zmianie wody, długiemu moczeniu, liściowi laurowemu i kminkowi ciecierzyca nie będzie miała właściwości wzdymających). Na początku gotowania pojawiają się szumowiny (zanieczyszczenia), które należy usunąć.
Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę (bez liścia laurowego!) blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą, 2 szczyptami zmielonego kminku, solą, pieprzem...
...i pyszny dodatek do grillowanych warzyw czy kanapek gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz