Składniki:
1½ szklanki suchej ciecierzycy
2–3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości ząbków)
3 spore łyżki pasty tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cytryna
kminek
1 liść laurowy
¾ łyżeczki sody
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez noc (ponad 10 godzin) z ½ łyżeczki sody. Zalewamy świeżą wodą w garnku (wody ma być trzy razy więcej niż ciecierzycy) i gotujemy przez godzinę z ¼ łyżeczki sody, liściem laurowym i ½ łyżeczki nasion kminku (dzięki zmianie wody, długiemu moczeniu, liściowi laurowemu i kminkowi ciecierzyca nie będzie miała właściwości wzdymających). Na początku gotowania pojawiają się szumowiny (zanieczyszczenia), które należy usunąć.
Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę (bez liścia laurowego!) blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą, 2 szczyptami zmielonego kminku, solą, pieprzem...
...i pyszny dodatek do grillowanych warzyw czy kanapek gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz