To wspaniałe danie zarówno na obiad, jak i do pracy czy na wyjazd. Można je jeść na ciepło, ale w temperaturze pokojowej też będzie fantastyczne, o ile nie przesadzimy z olejem i nie przesmażymy warzyw.
Zdrowe, pachnące, sycące – pycha!
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 bakłażan
1 marchew
1 papryka
1 cebula
biała część pora
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawa do gyrosa (naturalna), sól, pieprz
Marynata do kurczaka:
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, tymianek
Składniki łączymy.
Sposób przygotowania:
Poprzedniego dnia marynujemy kurczaka w zalewie i trzymamy przez noc (lub nawet dobę) w lodówce. Gotujemy kaszę: płuczemy kaszę dokładnie na sicie, przesmażamy na sucho przez 2 minuty, dolewamy olej i przesmażamy jeszcze 2 minuty. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut. Na koniec zawijamy w koc.
Kolejnego dnia grillujemy piersi kurczaka i pokrojonego w plastry bakłażana. Talarki bakłażana trzeba najpierw nasolić, po pół godzinie spłukać, osuszyć ręcznikiem i za pomocą pędzelka posmarować olejem. Marchew kroimy w słupki i przesmażamy krótko. Cebule, pora i paprykę kroimy drobno i smażymy, aż zmiękną.
Kroimy kurczaka i bakłażana na kawałki. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy przyprawę, sól i pieprz i chwilę razem przesmażamy. Pysznie smakuje z cząstkami pomidora, posypane natką pietruszki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz