Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

środa, 18 stycznia 2017

Pasta z suszonych pomidorów


Trudno powiedzieć, którą pastę lubimy najbardziej, ale ta jest w ścisłej czołówce. Zaskakuje prostotą i bogactwem aromatu. A sekretem są grillowane bakłażany...


Składniki:
1 niewielki bakłażan
1 średnia cebula
około 12 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki tymianku, pieprz
sól do posypania bakłażanów


Sposób przygotowania:
Umytego bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, a po tym czasie spłukujemy sól, suszymy bakłażany ręcznikiem papierowym i układamy na patelni grillowej natłuszczonej olejem za pomocą pędzelka. Grillujemy z obu stron, zdejmujemy z patelni, smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy. Zjadamy z jednym z jednym z naszych chlebów i zagryzamy natką:)
Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz