Niezwykle pyszna i łatwa w przygotowaniu! A przy okazji wyjątkowo zdrowa. Wystarczy trochę czerwonej soczewicy, pestek dyni, pomidorów suszonych oraz czubryca. I efekt... znika natychmiast, nawet nocą;)
Składniki:
¾ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki pestek dyni
8–10 suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki czubrycy zielonej i ewentualnie trochę czosnku niedźwiedziego
pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą (centymetr ponad poziom soczewicy) i gotujemy 15 minut. W tym czasie namaczamy pestki dyni. Blendujemy pomidory na gładką masę, dokładamy pestki i soczewicę, doprawiamy czubrycą zieloną, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem, dolewamy oliwę i ewentualne nieco wody, żeby uzyskać gładką konsystencję. Odstawiamy do przestygnięcia i zajadamy ze smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz