Ostatnio zakochaliśmy się w kaszy gryczanej niepalonej. Wystarczy ją namoczyć, zemleć i można wyczarowywać pyszności. Na przykład puszyste pankejki z aromatem cynamonu i wanilii i słodyczą banana. My podajemy je z domowym sokiem malinowym, w którym pływają owoce malin. Można stracić głowę.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
2 banany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
½ łyżeczki cynamonu
nieco świeżej wanilii lub ½ łyżeczki proszku waniliowego
kurkuma
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wypłukaną kaszę zalewamy wodą na dobę (wodę trzeba raz zmienić). Przepłukujemy kaszę, odsączamy na sitku, mielimy w blenderze, dorzucając pokrojonego banana i pozostałe składniki. Odstawiamy na 5–10 minut i smażymy okrągłe placuszki.
Podajemy z sokiem malinowym, owocami lub syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz