Od dawna chodziło nam po głowie, żeby przetestować deser z nasionami chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Na zdjęciach takie puddingi wyglądają elegancko i kusząco, ale jak smakują? Okazuje się, że na miarę swojego wyglądu! Dzielimy się więc przepisem.
Składniki:
3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
200 ml mleka kokosowego
150 ml wody lub mleka migdałowego
2 łyżeczki cukru (można użyć mniej)
1 łyżeczka proszku waniliowego
dodatki: ulubione owoce, mus owocowy, amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, rozdrobnione migdały
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy pozostałe składniki i zagotowujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas trzepaczką, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co chwila mieszając, mniej więcej przez 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Na dno pucharka wylewamy mus owocowy (u nas zrobiony z zamrożonych latem malin), wykładamy porcję chia i wstawimy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na wierzch wykładamy pokrojone owoce lub wysypujemy owoce jagodowe, posypujemy amarantusem lub wiórkami kokosowymi czy rozdrobnionymi migdałami. Podajemy z listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz