Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

piątek, 3 lutego 2017

Pudding kokosowy z chia i owocami


Od dawna chodziło nam po głowie, żeby przetestować deser z nasionami chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Na zdjęciach takie puddingi wyglądają elegancko i kusząco, ale jak smakują? Okazuje się, że na miarę swojego wyglądu! Dzielimy się więc przepisem.



Składniki:
3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
200 ml mleka kokosowego
150 ml wody lub mleka migdałowego
2 łyżeczki cukru (można użyć mniej)
1 łyżeczka proszku waniliowego
dodatki: ulubione owoce, mus owocowy, amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, rozdrobnione migdały


Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy pozostałe składniki i zagotowujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas trzepaczką, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co chwila mieszając, mniej więcej przez 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Na dno pucharka wylewamy mus owocowy (u nas zrobiony z zamrożonych latem malin), wykładamy porcję chia i wstawimy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na wierzch wykładamy pokrojone owoce lub wysypujemy owoce jagodowe, posypujemy amarantusem lub wiórkami kokosowymi czy rozdrobnionymi migdałami. Podajemy z listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz