Miodowo-cynamonowe, z lekką nutą cytryny i delikatnie wilgotne. Po prostu pyszna słodka przekąska...
Składniki:
3 jajka
½ kg marchewki
¾ szklanki migdałów
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
skórka otarta z 1 cytryny
przyprawy: cynamon, sól (morska)
dodatki: orzechy nerkowca, sezam, orzechy włoskie (orzechy
rozdrabniamy)
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie wlewamy żółtka i ponownie ubijamy. Dodajemy obraną marchewkę startą na drobno i
delikatnie mieszamy. Następnie mielimy sparzone i obrane migdały na mąkę i wsypujemy je wraz mąką
kukurydzianą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem do ciasta. Po połączeniu składników
dodajemy miód (jeśli nasz skrystalizował, wystarczy porcję lekko podgrzać w kąpieli wodnej), olej, skórkę cytrynową i rozdrobnione orzechy. Można też dorzucić rodzynek. Wszystko
razem łączymy delikatnie na jednolitą masę.
Potem już tylko wlewamy masę do formy wyłożonej papierem
do pieczenia (masa nie powinna być
zbyt gruba, wtedy ciasto upiecze się równomiernie), posypujemy wszystko sezamem i
pieczemy 25–30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz