Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

sobota, 4 lutego 2017

Omlet z łososiem

Zimą to nasz ulubiony omlet. Z kiełkami, szczypiorkiem i właśnie łososiem. Niesamowicie smakuje polany sosem czosnkowym (łyżeczka majonezu ze 100 ml jogurtu, solą, pieprzem i 3 ząbkami czosnku).

 
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki kiełków na patelnię stir fry
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonego łososia
szczypiorek
czosnek niedźwiedzi , sól, pieprz
dodatki: pomidor, ulubione kiełki





Sposób przygotowania:
Podsmażamy przez 12 minuty kiełki stir fry na oleju. Jajka rozkłócamy z mąką, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wylewamy masę jajeczną na patelnię. Kiedy lekko się zetnie, wykładamy pokrojonego łososia i posiekany szczypiorek. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż brzegi trochę się zrumienią. Wykładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi pomidorami i kiełkami. Śniadanie lub kolacja gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz