Zimą to nasz ulubiony omlet. Z kiełkami, szczypiorkiem i właśnie łososiem. Niesamowicie smakuje polany sosem czosnkowym (łyżeczka majonezu ze 100 ml jogurtu, solą, pieprzem i 3 ząbkami czosnku).
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki kiełków na patelnię stir fry
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonego łososia
szczypiorek
czosnek niedźwiedzi , sól, pieprz
dodatki: pomidor, ulubione kiełki
Sposób przygotowania:
Podsmażamy przez 1–2 minuty kiełki stir fry na oleju. Jajka rozkłócamy z mąką, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wylewamy masę jajeczną na patelnię. Kiedy lekko się zetnie, wykładamy pokrojonego łososia i posiekany szczypiorek. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż brzegi trochę się zrumienią. Wykładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi pomidorami i kiełkami. Śniadanie lub kolacja gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz