Mamy wielki sentyment do dań z Podlasia, zwłaszcza że niektóre z nich są naturalnie bezglutenowe. Jak na przykład kartacze, podłużne ziemniaczane kluski z nadzieniem mięsnym i z przysmażoną cebulką. Naprawdę pyszne.
Składniki:
2 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków
ugotowanych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ewentualnie nieco mąki bezglutenowej do podsypania stolnicy
ewentualnie nieco mąki bezglutenowej do podsypania stolnicy
½ kg mielonego mięsa z
indyka
1 jajko
1,5 łyżki soli
pieprz, majeranek
2 cebule
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, a następnie łączymy z mięsem, solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Ugotowane ziemniaki (najlepiej obrane ziemniaki ugotowane w mundurkach) przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na miałko. Odciskamy mocno sok z surowych ziemniaków (masa musi być sucha). Uwaga: soku nie wylewamy, lecz odstawiamy na trochę i potem zlewamy całą wodę, a wytrąconą skrobię opadłą na dno dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą na jednolitą masę i formujemy podłużne placki. Na wierzch kładziemy porcje mięsa, a następnie zawijamy masę, tak żeby powstały właśnie podłużne spore kluski. Wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez 20 minut.
Podajemy z podduszoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz