Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

środa, 8 lutego 2017

Kasza jaglana z ciecierzycą

Danie jest przepyszne, zdrowe i nadaje się zarówno na obiad, jak i do pracy, na gorąco i na zimno. Robi się je szybko, a że my zwykle gotujemy nieco więcej kaszy jaglanej, a ugotowaną ciecierzycę porcjujemy i mrozimy, podstawowe składniki mamy często pod ręką. Ewentualnie, żeby przyspieszyć przygotowanie potrawy, można użyć soczewicy z puszki.


Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
szklanki ciecierzycy
1 brokuł
spora jasna część pora
57 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy, kminek
½ łyżeczki sody
½ cytryny
sos sojowy jasny (u nas bezglutenowy)

Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka i chwilę przesuszamy na małym ogniu. Dodajemy łyżkę oleju i jeszcze moment przesmażamy, a następnie dolewamy wodę (nieco ponad półtorej szklanki), dorzucamy pół łyżeczki soli i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem 10–15 minut, a na koniec owijamy garnek grubszym materiałem, kocem, i odstawiamy na bok (dzięki temu kasza jest sypka).
 Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez noc (ponad 10 godzin) z niespełna ½ łyżeczki sody. Zalewamy świeżą wodą w garnku (wody ma być trzy razy więcej niż ciecierzycy) i gotujemy przez godzinę ze szczyptą sody, liściem laurowym i szczyptą kminku (dzięki zmianie wody, długiemu moczeniu, liściowi laurowemu i kminkowi ciecierzyca nie będzie miała właściwości wzdymających). Na początku gotowania pojawiają się szumowiny (zanieczyszczenia), które należy usunąć. Po ugotowaniu odcedzamy ciecierzycę.
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 5 minut.
Pora kroimy na talarki i podduszamy na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki i razem chwilkę dusimy. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po minucie zdejmujemy z ognia.
Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku i zajadamy lub pakujemy porcję do pracy :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz