Danie jest przepyszne, zdrowe i nadaje się zarówno na obiad, jak i do pracy, na gorąco i na zimno. Robi się je szybko, a że my zwykle gotujemy nieco więcej kaszy jaglanej, a ugotowaną ciecierzycę porcjujemy i mrozimy, podstawowe składniki mamy często pod ręką. Ewentualnie, żeby przyspieszyć przygotowanie potrawy, można użyć soczewicy z puszki.
Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
⅔ szklanki ciecierzycy
1 brokuł
spora jasna część pora
5–7 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy, kminek
½ łyżeczki sody
½ cytryny
sos sojowy jasny (u nas bezglutenowy)
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie płuczemy
na sitku pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka i chwilę przesuszamy na małym ogniu.
Dodajemy łyżkę oleju i jeszcze moment przesmażamy, a następnie dolewamy wodę (nieco ponad półtorej szklanki),
dorzucamy pół łyżeczki soli i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem 10–15
minut, a na koniec owijamy garnek grubszym materiałem, kocem, i odstawiamy na bok (dzięki
temu kasza jest sypka).
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez noc (ponad 10 godzin) z niespełna ½ łyżeczki
sody. Zalewamy świeżą wodą w garnku (wody ma być trzy razy więcej niż ciecierzycy) i gotujemy przez godzinę ze szczyptą sody, liściem laurowym i szczyptą kminku (dzięki zmianie wody, długiemu moczeniu, liściowi
laurowemu i kminkowi ciecierzyca nie będzie miała właściwości wzdymających). Na
początku gotowania pojawiają się szumowiny (zanieczyszczenia), które należy
usunąć. Po ugotowaniu odcedzamy ciecierzycę.
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 5 minut.
Pora kroimy na talarki i podduszamy na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki i razem chwilkę dusimy. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po minucie zdejmujemy z ognia.
Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku i zajadamy lub pakujemy porcję do pracy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz