Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

piątek, 24 lutego 2017

Kasza gryczna z boczkiem i pieczarkami

O ile każde nasze danie musi być bezglutenowe, o tyle nie każde musi być superdietetyczne. Jeśli na co dzień staramy się dbać o skład naszych posiłków, czasem możemy sobie pozwolić na drobne odstępstwo. Oto jedna z naszych ulubionych pozycji w tej kategorii kasza gryczana z boczkiem.
Uwielbiamy prostotę, w niej właśnie często tkwi głębia smaku. Zastanawia nas też często, że potrzeba tak niewiele składników, czasu i pieniędzy, żeby zrobić fantastyczny, sycący posiłek, na obiad lub do pracy.

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 niepełna łyżka oleju
2 cebule
8 pieczarek
150 g boczku bezglutenowego
czosnek niedźwiedzi, sól, świeżo mielony pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Najpierw oczywiście gotujemy kaszę gryczaną. My unikamy kasz w woreczkach. Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, przesuszamy chwilę na małym ogniu, dodajemy olej, a po chwili zalewamy podwójną ilością wody i solimy. Gotujemy do wchłonięcia wody, zawijamy w koc i odkładamy w zaciszne miejsce.
Pokrojony w kosteczkę boczek przesmażamy lekko na patelni. Dorzucamy poszatkowane drobno cebule, a po mniej więcej 3 minutach dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki i całość smażymy kilka minut na małym ogniu.
Łączymy kaszę z zawartością patelni, przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki. 
Pysznie smakuje z domowymi ogórkami lub z kapustą kiszoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz