Uwielbiany kapuśniak. U nas ten ciężki, z gotowanym mięsem i podsmażanym boczkiem, często przegrywa z przepysznym kapuśniakiem z duszoną cebulą i aromatyczną, słodką marchewką, która łamie kwaśno-ostry smak. Do tego aksamitna konsystencja - dzięki odrobinie mąki ryżowej (glutenowcy mogą użyć zwykłej, pszennej), i przepis na udany posiłek gotowy. No prawie, szczegóły są poniżej:)
Składniki:
2 litry bulionu
2 marchewki
¾ kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 łyżeczka masła
4 ziemniaki
1 łyżeczka mąki ryżowej
¼ łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Drobno pokrojoną cebulę podduszamy na maśle (ewentualnie podlewając nieco wodą), dodajemy startą marchewkę i dusimy jeszcze kilka minut. Cebulę z marchwią dorzucamy do gotującej się kapusty.
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w bulionie 15 minut, dodajemy kapustę i doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem oraz mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, a po zagotowaniu zdejmujemy z gazu i posypujemy startym majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz