To jedne z naszych ulubionych klusek. Zawsze zajmowały w naszym sercu wyjątkowe miejsce, nawet w czasach, gdy wcale nie myśleliśmy o diecie bezglutenowej.
Te ziemniaczane kluski można podać z gulaszem lub na przykład z sosem pieczarkowym. Oba warianty są przepyszne!
kilka ziemniaków
nieco mąki ziemniaczanej
1 jako (lub 2 na większą porcję ziemniaków)
sól
Sposób przygotowania:
W tym wypadku nie podajemy gramatury, ponieważ robiąc te kluski, nie trzeba niczego odważać. Zasada jest prosta: przeciśnięte przez praskę ziemniaki rozkładamy równomiernie w garnku, pozostawiając ¼ powierzchni pustą. Tę pustą powierzchnię wypełniamy mąką ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy na gładką masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, robimy wgłębienie kciukiem i gotujemy partiami w osolonym wrzątku (2 minuty od wypłynięcia klusek).
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz