Bardzo lubimy to smarowidło kanapkowe. Pasta sprawdza się też z nachosami, krakersami i pokrojoną w słupki marchwią, a także jako wypełnienie łódek papryki lub połówek pomidora. Spróbujcie sami!
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki słonecznika
6 pomidorów suszonych
2 łyżki oleju kokosowego
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
majeranek, tymianek, kminek mielony, sól świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę
dokładnie płuczemy na sitku, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy
mniej więcej na 10 godzin (nie dłużej jednak niż na 12, ponieważ po tym
czasie rozpoczynają się procesy fermentacyjne). Ponownie płuczemy,
zalewamy świeżą wodą, dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 1,5 godziny. Solimy pod koniec
gotowania. Odstawiamy do chłodnej kąpieli, żeby skórka nasion nie
popękała (co dzieje się podczas odcedzania gorącej fasoli).
Namaczamy ziarna słonecznika (niech poleżą w wodzie około pół godziny). Szatkujemy cebulę i podduszamy na oleju kokosowym. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i łączymy na dość gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz