Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

wtorek, 28 lutego 2017

Kokosowy kurczak z makaronem chińskim

Oto szybkie i przepyszne danie z orientalną nutą. Jego smak wzbogacają mleczko kokosowe, trawa cytrynowa i imbir. Przygotowanie trwa tylko około pół godziny.

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
czosnek suszony
1 duża cebula
8 pieczarek
2 łyżki oleju
1 puszka mleczka kokosowego
trawa cytrynowa, suszony imbir, sól, pieprz, ewentualnie nieco sosu sojowego bezglutenowego

2 opakowania makaronu z fasoli mung i zielonego groszku, powszechnie zwanego makaronem sojowym lub chińskim

Sposób przygotowania:
Umyte piersi kroimy na kawałeczki, solimy, pieprzymy, przyprawiamy czosnkiem suszonym i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Cebulę szatkujemy, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i jeszcze chwilę smażymy.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i trzymamy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Piersi przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pieczarki z cebulą, trawę cytrynową i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, przyprawiamy imbirem, solą, pieprzem i dusimy całość jeszcze kilka minut. Podajemy z makaronem, ewentualnie z kilkoma kroplami bezglutenowego sosu sojowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz