Oto szybkie i przepyszne danie z orientalną nutą. Jego smak wzbogacają mleczko kokosowe, trawa cytrynowa i imbir. Przygotowanie trwa tylko około pół godziny.
Składniki:
czosnek suszony
1 duża cebula
8 pieczarek
2 łyżki oleju
1 puszka mleczka kokosowego
trawa cytrynowa, suszony imbir, sól, pieprz, ewentualnie nieco sosu sojowego bezglutenowego
2 opakowania makaronu z fasoli mung i zielonego groszku, powszechnie zwanego makaronem sojowym lub chińskim
Sposób przygotowania:
Umyte piersi kroimy na kawałeczki, solimy, pieprzymy, przyprawiamy czosnkiem suszonym i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Cebulę szatkujemy, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i jeszcze chwilę smażymy.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i trzymamy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Piersi przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pieczarki z cebulą, trawę cytrynową i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, przyprawiamy imbirem, solą, pieprzem i dusimy całość jeszcze kilka minut. Podajemy z makaronem, ewentualnie z kilkoma kroplami bezglutenowego sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz