Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

środa, 1 marca 2017

Zupa z papryki i cukinii

 Fantastyczna zupa krem! Aromat grillowanej papryki i cukinii ma niesamowitą moc :) U nas podawana z podprażonym słonecznikiem i startym serem kozim.

Składniki:
1 litr bulionu
2 papryki
2 małe cukinie
biała część pora
przecier pomidorowy ( u nas: domowy, ale może być też 1 kartonik kupnego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju
sól
Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia, świeżo mielony pieprz
Dodatki: 2 garście podprażonych nasion słonecznika, nieco startego koziego sera

Sposób przygotowania:
Umyte papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, smarujemy oliwą, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na pół godziny. Po przestygnięciu ściągamy skórkę.
Cukinie kroimy w talarki i smażymy na patelni grillowej (po kilka minut na każdej ze stron) lub w piekarniku razem z paprykami. Pora kroimy na talarki i podduszamy na oleju.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Doprawimy zupę i zajadamy posypaną słonecznikiem i serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz