Fantastyczna zupa krem! Aromat grillowanej papryki i cukinii ma niesamowitą moc :) U nas podawana z podprażonym słonecznikiem i startym serem kozim.
1 litr bulionu
2 papryki
2 małe cukinie
biała część pora
przecier pomidorowy ( u nas: domowy, ale może być też 1 kartonik kupnego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju
sól
Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia, świeżo mielony pieprz
Dodatki: 2 garście podprażonych nasion słonecznika, nieco startego koziego sera
Sposób przygotowania:
Umyte papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, smarujemy oliwą, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na pół godziny. Po przestygnięciu ściągamy skórkę.
Cukinie kroimy w talarki i smażymy na patelni grillowej (po kilka minut na każdej ze stron) lub w piekarniku razem z paprykami. Pora kroimy na talarki i podduszamy na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz