Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

czwartek, 2 marca 2017

Jajko w papryce

Pyszne, eleganckie i superszybkie śniadanie! Lubicie takie? My po prostu uwielbiamy:)


Składniki:
1 jajko
1 krążek papryki
1 plasterek szynki bezglutenowej
¼ łyżeczki masła
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni z lekko rozgrzanym masłem układamy plaster papryki i wsypujemy do środka pokrojoną drobno szynkę. Podsmażamy około minuty. Wbijamy jajko i smażymy pod przykryciem do ścięcia jajka. Solimy, pieprzymy i już na talerzu posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz