Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

sobota, 4 marca 2017

Pesto z natki pietruszki

Wiosennie zielone, pachnące i jakie zdrowe! Wystarczy kilka składników, blender i gotowe :)


Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
¼ szklanki migdałów
skórka otarta z ½ cytryny
½ ząbka czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Namoczone we wrzątku migdały obieramy ze skórki, suszymy ręcznikiem papierowym i ostrożnie blendujemy (pulsacyjnie). Natkę szatkujemy, dodajemy do migdałów wraz z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy) i rozdrabniamy blenderem na lekko grudkowatą masę. Na koniec dodajemy oliwę (ewentualnie łyżeczkę wody) i łączymy z pesto. Podajemy jako dodatek do kanapek, na grzankach, z makaronem bezglutenowym czy ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz