Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

poniedziałek, 6 marca 2017

Wrapy bezglutenowe

Jedna z wizytówek fast foodu w zdrowej, bezglutenowej wersji... Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Udowodnimy to w tym przepisie.

Składniki:
placki na wrapy (bezglutenowe produkuje Schär, glutenowe znajdziemy w każdym supermarkecie)
12 pomidory
mix sałat (1 paczka)
1 cebula
½  ogórka zielonego
2 filety kurczaka
kiełki lucerny, rzeżuchy lub inne ulubione
sos: jogurt, czosnek, sól i pieprz 

Sposób przygotowania:
Filety kurczaka pieczemy i kroimy w kostkę, pomidory, cebulę i ogórka tak samo, sałatę rwiemy na kawałki - te składniki, jak również kiełki wypełnią nam placki. Gdy wszystko mamy gotowe, wkładamy placki do piekarnika (koniecznie zawinięte w folię aluminiową) i trzymamy do momentu, gdy się lekko zarumienią. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: do miski wlewamy jogurt i dodajemy przeciśnięty lub starty czosnek, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Teraz do placka nakładamy składniki, zalewamy sosem i zawijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz