Doskonałe danie, także na Dzień Kobiet. Pyszne, pachnące słodyczą i nie wymaga dużo pracy. Będzie miłą niespodzianką dla każdego :)
Składniki:
300 g twarogu (u nas kozi)
1 jajko
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
⅓ szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka masła
cukier trzcinowy, cynamon
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgniatamy praską do ziemniaków z jajkiem i szczyptą soli. Stolnicę podsypujemy mąką bezglutenową, wykładamy masę serową, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i resztę mąki bezglutenowej (ewentualnie nieco więcej mąki, jeśli ser jest luźny). Zagniatamy szybko. Z ciasta formujemy 2–3 wałki, rozpłaszczamy je szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki. Wrzucamy kluski na osolony wrzątek i gotujemy pół minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.Wyławiamy łyżką cedzakową, układamy na talerzu, na wierzch kładziemy wiórki masła, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Można podać z kwaskowym dżemem, u nas porzeczkowy. Mniam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz