Taki dorsz zasmakuje również tym, którzy nie przepadają za rybą. Wszystko dzięki panierce - mak z sezamem potrafią zdziałać cuda! Soczewica z warzywami pasuje nie tylko do dorsza. Możecie ją łączyć z różnymi mięsami, ale także jeść jako samodzielne danie. Jest naprawdę przepyszna.
Składniki:
Do dorsza:
2 filety z dorsza (300 g)
czubrzyca zielona ub mieszanka cząbru, czosnku i natki pietruszki
1 jajko
po 3 łyżki maku i sezamu
sok z cytryny
świeży pieprz, sól
olej do smażenia
Do soczewicy:
1 por
1 duże jabłko
1 cukinia
1 szklanka zielonej soczewicy
sól morska
3 pomidory
Sposób przygotowania:
Filet dorsza dzielimy na 5-7-centymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy czubrzycą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym obtaczamy w roztrzepanym jajku i w mieszance maku z sezamem, dobrze dociskając, aby dokładnie się pokryły posypką. Smażymy około 2 minut po każdej stronie na łyżce oleju.
Soczewicę namaczamy przez pół godziny, płuczemy, gotujemy około 15 minut w świeżej wodzie i na kolejne 15 minut zostawiamy w wodzie z gotowania, a następnie odcedzamy. Pora myjemy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię i przez 5 minut smażymy pod przykryciem na małym ogniu na łyżce oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko i dusimy jeszcze 5 minut, doprawiając pieprzem i solą.
(Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Zniszcz te kilogramy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz