Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Spaghetti z makaronem warzywnym





Makaron warzywny to nasz ulubiony dodatek do sosu pomidorowo-mięsnego. Całość doskonale smakuje posypana ostrym serem (u nas kozim) oraz natką pietruszki.



Składniki:
2 małe cukinie
2 marchewki
por
cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
4 łyżki startego sera koziego
300 g mięsa mielonego drobiowego
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, świeża bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania :
Cukinie i obrane marchewki kroimy obieraczką na cienkie plasterki, pora siekamy na półtalarki. Wykładamy warzywa na patelnię wysmarowaną oliwą i solimy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cebulę siekamy, podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i razem smażymy. Po kilku minutach dokładamy pomidory i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Wykładamy warzywny "makaron" na talerz, polewamy sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy  serem i natka pietruszki.
I pyszny obiad gotowy.

(Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Zniszcz te kilogramy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz