Makaron warzywny to nasz ulubiony dodatek do sosu pomidorowo-mięsnego. Całość doskonale smakuje posypana ostrym serem (u nas kozim) oraz natką pietruszki.
Składniki:
2 małe cukinie
2 marchewki
por
cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
4 łyżki startego sera koziego
300 g mięsa mielonego drobiowego
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, świeża bazylia, natka pietruszki
Sposób przygotowania :
Cukinie i obrane marchewki kroimy obieraczką na cienkie plasterki, pora siekamy na półtalarki. Wykładamy warzywa na patelnię wysmarowaną oliwą i solimy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cebulę siekamy, podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i razem smażymy. Po kilku minutach dokładamy pomidory i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Wykładamy warzywny "makaron" na talerz, polewamy sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy serem i natka pietruszki.
I pyszny obiad gotowy.
(Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Zniszcz te kilogramy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz