Oto atrakcyjny pomysł na wszelkie imprezy, ale też na domowe kolacje czy ciepłe przekąski. Kolorowe i pachnące!
Składniki:
3 kolorowe papryki
1 cebula czerwona
1 cukinia
200 g fileta z kurczaka lub indyka
2 łyżki oliwy
cząber suszony lub czubryca zielona
wyciśnięty ząbek czosnku lub czosnek niedźwiedzi
sól morska, pieprz
Marynata do mięsa:
50 ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy, łyżka miodu płynnego, łyżka oliwy, szczypta mielonej kolendry, 2 łyżki soku z limonki - składniki łączymy.
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy czosnek, posypujemy ziołami, sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Indyka kroimy w grubsza kostkę i marynujemy w zalewie. Wstawiamy do lodówki na min. 20 minut.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki mięsa i warzyw, aż zapełnimy cały patyczek. Zawijamy szaszłyki w papier do pieczenia jak cukierki i pieczemy na grillu lub piekarniku przez 15-20 minut w 200 stopniach. Podajemy z ogórkiem.
(Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Zniszcz te kilogramy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz