Te muffinki są wprost idealne na chłodne dni. Pysznie smakują z kawą czy mlekiem roślinnym (niektórzy wstawiają w tym miejscu krowie:)). Robi się je bardzo szybko, rozsiewają w całym domu piękne zapachy cynamonu, kardamonu i goździków. Dzięki mące owsianej są wyjątkowo delikatne, wręcz puszyste, a swoją wilgoć i kwaskowatą nutkę zawdzięczają startym jabłkom. Oto szczegóły:
Składniki (na 12 babeczek):
⅓ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki wody
- 2 jajka
- 130 g cukru trzcinowego
- 190 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 spora łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki startych goździków
- spora szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i podduszamy w garnku z cukrem waniliowym, cynamonem, goździkami i kardamonem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę owsianą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i sodą, dolewamy wodę i powoli olej, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Wypełniamy foremki masą do ⅔ wysokości. Wykładamy na wierzch jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.
I już. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz