Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

wtorek, 14 lutego 2017

Muffinki jabłkowo-cynamonowe


Te muffinki są wprost idealne na chłodne dni. Pysznie smakują z kawą czy mlekiem roślinnym (niektórzy wstawiają w tym miejscu krowie:)). Robi się je bardzo szybko, rozsiewają w całym domu piękne zapachy cynamonu, kardamonu i goździków. Dzięki mące owsianej są wyjątkowo delikatne, wręcz puszyste, a swoją wilgoć i kwaskowatą nutkę zawdzięczają startym jabłkom. Oto szczegóły:

Składniki (na 12 babeczek):
  • szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 190 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 spora łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki startych goździków 
  • spora szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i podduszamy w garnku z cukrem waniliowym, cynamonem, goździkami i kardamonem.
 
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę owsianą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i sodą, dolewamy wodę i powoli olej, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Wypełniamy foremki masą do wysokości. Wykładamy na wierzch jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.
I już. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz