Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

poniedziałek, 13 lutego 2017

Pyszna pasta z zielonej soczewicy

Pasta jest zaskakująco smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Potrzeba tylko nieco zielonej soczewicy, cebuli, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego i już! 

Składniki: 
¾ szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wypłukaną soczewicę namaczamy na godzinę. Płuczemy na sicie raz jeszcze, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy przez pół godziny. Zostawiamy do przestygnięcia i wchłonięcia wody.
Cebulę drobno kroimy i podduszamy na oleju. Łączymy składniki, blendujemy na gładką masę i zajadamy z ulubionymi warzywami, np.pokrojoną w słupki marchewką, lub bezglutenowym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz