To jednogarnkowe danie, dzięki połączeniu różnych składników, ma niezwykle bogaty smak. A przy okazji jest bardzo zdrowe. No i nadaje się nie tylko na obiad, lecz także do pracy. To jeszcze nie koniec: można je jeść na zimno i na ciepło - jak kto lubi.
Składniki (na sporą porcję):
- 2 paczki makaronu ryżowego (u nas nitki)
- 8 łyżek czerwonej soczewicy
- 8 łyżek czerwonej fasoli (dla ułatwienia może być z puszki)
6 pieczarek
- 2 małe cukinie
- 1 spora papryka
- jasna spora część pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 opakowanie jarmużu
- 3 szklanki bulionu
- sól, pieprz, kminek mielony, chili, tymianek, sos sojowy jasne (bezglutenowy)
- 5 łyżek ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy, zalewamy bulionem i gotujemy 8 minut, dodajemy makaron i gotujemy razem jeszcze połowę czasu podanego na opakowaniu (u nas 6 minut). Solimy i odstawiamy na bok.
Cukinię kroimy na talarki i grillujemy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej (można też cukinię potraktować jak resztę warzyw, ale my po prostu przepadamy za smakiem grillowanej cukinii, więc nie możemy się oprzeć:). Kroimy pieczarki i warzywa: paprykę, pora, cebulę. Przesmażamy warzywa na oleju, najpierw cebulę i pora, a potem dokładamy resztę. Na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na miałko imbir.
Łączymy przygotowane składniki, dodając także przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i fasolę. Dusimy pod przykryciem około 2 minut, dodajemy umyty i pokrojony jarmuż i dusimy jeszcze 2 minuty. Podprażamy lekko pestki słonecznika i dorzucamy do potrawy. Przyprawiamy na ostro, a jeśli nie mamy ochoty na mocniejsze doznania, zamiast chili używamy słodkiej papryki. Też będzie pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz