Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

poniedziałek, 13 lutego 2017

Warzywa z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym

To jednogarnkowe danie, dzięki połączeniu różnych składników, ma niezwykle bogaty smak. A przy okazji jest bardzo zdrowe. No i nadaje się nie tylko na obiad, lecz także do pracy. To jeszcze nie koniec: można je jeść na zimno i na ciepło - jak kto lubi.

Składniki (na sporą porcję):
  • 2 paczki makaronu ryżowego (u nas nitki)
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 8 łyżek czerwonej fasoli (dla ułatwienia może być z puszki) 
  • 6 pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • 1 spora papryka
  • jasna spora część pora
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie jarmużu
  • 3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, kminek mielony, chili, tymianek, sos sojowy jasne (bezglutenowy)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika


Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy, zalewamy bulionem i gotujemy 8 minut, dodajemy makaron i gotujemy razem jeszcze połowę czasu podanego na opakowaniu (u nas 6 minut). Solimy i odstawiamy na bok.
Cukinię kroimy na talarki i grillujemy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej (można też cukinię potraktować jak resztę warzyw, ale my po prostu przepadamy za smakiem grillowanej cukinii, więc nie możemy się oprzeć:). Kroimy pieczarki i warzywa: paprykę, pora, cebulę. Przesmażamy warzywa na oleju, najpierw cebulę i pora, a potem dokładamy resztę. Na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na miałko imbir. 
Łączymy przygotowane składniki, dodając także przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i fasolę. Dusimy pod przykryciem około 2 minut, dodajemy umyty i pokrojony jarmuż i dusimy jeszcze 2 minuty. Podprażamy lekko pestki słonecznika i dorzucamy do potrawy. Przyprawiamy na ostro, a jeśli nie mamy ochoty na mocniejsze doznania, zamiast chili używamy słodkiej papryki. Też będzie pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz