Oto pizza naturalnie bezglutenowa. Sekretem są ugotowane ziemniaki, połączone z mąką ryżową i kukurydzianą. A na wierzchu - co komu w duszy gra. Nam grały: ser kozi, pieczarki, papryka, pomidory, oliwki, kapary, bezglutenowa szynka i świeże liście bazylii.
Pycha:)
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki ryżowej
1 opakowanie drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy
½ szklanki letniej wody
Na wierzch: pasta pomidorowa, ser kozi, zioła prowansalskie, oregano, papryka słodka + ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i miksujemy z wodą na gładką masę. Dodajemy sól, cukier, olej, mąki i drożdże i miksujemy lub wyrabiamy ciasto. Ciasto jest rzadsze niż w przypadku zwykłego ciasta pizzę. Wykładamy formę ciastem (ciasto nie może być bardzo grube) i wstawiamy w zaciszne, ciepłe miejsce na pół godziny.
W międzyczasie kroimy ulubione dodatki, ścieramy ser.
Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami i wykładamy te dodatki, które wymagają dłuższego pieczenia, np. cebulę, pieczarki, paprykę, i wstawiamy na maksymalnie pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wykładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i podpiekamy kilka minut.
Dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii i oddajemy się radości jedzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz