Połączenie ciecierzycy z pomidorami, grillowaną papryką i czosnkiem bardzo przypadło nam do gustu. Sprawdza się z bezglutenowym chlebem, ale także jako dodatek do kaszy jaglanej lub ryżu.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie
3 szklanki przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
2–3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
sól, ostra papryka, liść laurowy, kminek
¾ łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Przepłukaną ciecierzycę moczymy z ½ łyżeczki sody przez 8–12 godzin. Przepłukujemy, zalewamy 3 szklankami wody, dosypujemy ¼ łyżeczki sody i gotujemy przez godzinę. Po zagotowaniu na powierzchni powstanie piana, którą należy usunąć, a następnie dołożyć liść laurowy i szczyptę kminku. Po ugotowaniu odlewamy wodę. (Jeśli używamy ciecierzycy w puszce lub, jeszcze lepiej, w słoiku, to pozostaje nam tylko odlanie wody:)).
Sos pomidorowy odparowujemy na patelni.
Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, smarujemy oliwą i grillujemy w piekarniku (180–200 stopni Celsjusza, bez termoobiegu) przez pół godziny, a po przestygnięciu ściągamy skórkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, większe kawałki warzyw kroimy na drobniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i łączymy na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz