Kiedy pojawia się diagnoza: uczulenie na gluten czy nadwrażliwość na gluten lub jeszcze gorzej: celiakia, a zaraz potem zalecenie: "Proszę wykluczyć gluten z diety", w głowie zaczyna się gonitwa myśli: "Jak to? Na całe życie? Mam być dziwolągiem? Co ja mam teraz jeść, do...?". Bo zalecenie brzmi jak WYROK.

Opamiętanie przychodzi z czasem. Stopniowo zauważasz pozytywne skutki tej zmiany, bo oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych zyskujesz coś jeszcze: świadomość tego, co jesz, nawyk czytania etykiet i umiejętność dokonywania wyborów wśród sklepowych półek, a wreszcie... twórcze podejście do gotowania.

I tak zaczyna się PRZYGODA!

Zapraszamy Cię na tę wspólną kulinarną wyprawę!

sobota, 11 lutego 2017

Pasta pomidorowa z ciecierzycy

Połączenie ciecierzycy z pomidorami, grillowaną papryką i czosnkiem bardzo przypadło nam do gustu. Sprawdza się z bezglutenowym chlebem, ale także jako dodatek do kaszy jaglanej lub ryżu. 

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie
3 szklanki przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
23 ząbki czosnku
100 ml oliwy
sól, ostra papryka, liść laurowy, kminek
¾ łyżeczki sody 

Sposób przygotowania:
Przepłukaną ciecierzycę moczymy z ½ łyżeczki sody przez 812 godzin. Przepłukujemy, zalewamy 3 szklankami wody, dosypujemy ¼ łyżeczki sody i gotujemy przez godzinę. Po zagotowaniu na powierzchni powstanie piana, którą należy usunąć,  a następnie dołożyć liść laurowy i szczyptę kminku. Po ugotowaniu odlewamy wodę. (Jeśli używamy ciecierzycy w puszce lub, jeszcze lepiej, w słoiku, to pozostaje nam tylko odlanie wody:)).
Sos pomidorowy odparowujemy na patelni.
Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, smarujemy oliwą i grillujemy w piekarniku (180200 stopni Celsjusza, bez termoobiegu) przez pół godziny, a po przestygnięciu ściągamy skórkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, większe kawałki warzyw kroimy na drobniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i łączymy na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz