Po ostatnim omlecie z łososiem czuliśmy taki niedosyt, że postanowiliśmy spróbować kolejnej wersji. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Jeśli ktoś lubi łososia, to powinien być punkt obowiązkowy w menu. Jest naprawdę pyszne!
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka ryżowego
1 łyżka mąki owsianej (może być też np. kukurydziana)
1 plaster łososia (pokrojony na kawałeczki)
3 łyżki startej cukinii
3 łyżki startej cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szpinaku
sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatki: kiełki pora i sos czosnkowy (płaska łyżeczka majonezu + ⅓ kubka jogurtu koziego + ząbek czosnku + sól, pieprz + kilka kropli soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i ponownie roztrzepujemy. Dokładamy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej położyliśmy łyżeczkę masła. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem, żeby omlet się ściął.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
(Inspiracją do stworzenia tego arcysmacznego dzieła był przepis pochodzący z książki Magdaleny Makarowskiej pt. Dieta uzdrawiająca)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz